Ve všeobecné kynologické literatuře najdeme nejčastěji uvedenu průměrnou délku březosti psa 63 dní (9 týdnů), s možným fyziologickým rozpětím mezi 56 a 70 dny (někdy mezi 58 a 68 dny). To je velmi široké rozmezí. Občas se tedy zejména u začínajících chovatelů objevují nejasnosti kolem co nejpřesnějšího odhadu termínu porodu jejich fenky.
Podle zkušeností našich chovatelů je délka březosti tibetských teriérů v průměru poněkud kratší, než uvádí všeobecná kynologická literatura.

Přehledný graf délky březosti TT
Přehled délky březosti TT v ČR (svislá osa počet vrhů, vodorovná osa délka březosti ve dnech)

Pro lepší názornost se podívejme na tabulku, shrnující délku březosti u 296 živě narozených a odchovaných vrhů tibetských teriérů v ČR mezi lety 1977-2018, počítáno od prvního krytí. Průměrná délka březosti tibetských teriérů, vypočtená z údajů zde zobrazených, je 60,4 dne. Tomu odpovídá i to, že skoro polovina vrhů – celých 146 (49%) – bylo mezi 60-62 dny.
Z tabulky je dále zřejmé, že 257 vrhů, tedy skoro devět desetin z celkového počtu (přesně 87%) se událo v týdnu mezi 58 a 64 dny od krytí. Termíny před tímto obdobím a po něm jsou vzácnější, zahrnující jen 39 případů (13%).

Z výše uvedených údajů pro chovatele tibetských teriérů vyplývá upozornění, že je nutné, aby byli v plné pohotovosti o pár dní dříve, než by podle všeobecné kynologické literatury mohli předpokládat, a že s velkou pravděpodobností v 66. den od termínu krytí bude již jejich fenka nějakou dobu mít šťastnou událost za sebou.

Délka březosti tibetských teriérů