Každý chovatel zná to napínavé období, kdy je jeho fenka nakrytá a začíná se těšit na štěňátka. Sleduje ji, hladí po bříšku (my tomu doma říkáme „hladit na miminkách“) a rád by měl „rentgenové oči“, aby zjistil, jak budoucí štěňátka právě v tu chvíli vypadají.
Taky vás zajímá, jak rychle zárodek v děloze fenky roste, jak přibližně v určitý den březosti vypadá a jak ho můžete zjistit ? Podívejte se na následující tabulku !

DenStádium vývojePřibližná velikostPoznámka
1 K oplození vajíčka ve vejcovodech dochází několik hodin po krytí. 0,15 mm  
8-10 Zygota je sestoupena v děloze. 0,5 mm  
15-16 Uhnízdění embrya ve stěně dělohy. 1 mm Bradavky fenky se mírně zvětšují a zrůžovějí. Fenku je třeba šetřit, nevystavovat zátěži ani stresu.Může začít období nechutenství, které trvá jeden až dva týdny.
23 Je patrná hlavička, jsou naznačeny oči a ušní jamky, začínají se tvořit končetiny. 5-10 mm Zárodky jsou zjistitelné ultrazvukem. Zkušení veterináři a někteří chovatelé už jsou schopni zjistit zárodky i hmatem. Vyžaduje to ale velikou opatrnost a znalosti. Bez nich to raději nezkoušejte, při neopatrném zacházení můžete štěňatům i fence spíše ubližit !
28-29 Jsou zřetelné některé části osního skeletu (páteř, žebra), plíce, srdce, játra. Končetiny se jeví jako nedlouhé kyjovité výběžky. 20 mm Můžete začít mírně zvyšovat dávky krmiva. Nepřekrmujte však !
32 Embrya se mění v plody. 25 mm Fenka je přibližně v polovině březosti.
33-35 V chrupavčité kostře jsou zjistitelné ostrůvky vápenatění, je naznačena svalovina a střevo tvoří několik kliček. Počínají se tvořit pohlavní orgány. 25-30 mm Fenka rychle přibývá na váze, takže březost již může rozeznat podle zvětšujícího se objemu jejího břicha i méně zkušený chovatel.
42-45 Jednotlivé části těla jsou již zřetelně vyvinuté, zárodek rychle roste. 60-70 mm Děloha zabírá již 2/3 břišní dutiny, doporučuje se krmit víckrát denně menší dávky. Fence už nedovolte prudké a namáhavé pohyby či skoky.
50 Orgány jsou již zřetelně vyvinuté, jasné je pohlaví plodu. 80-90 mm  
53 Celé tělo je porostlé srstí, drápky na prstech jsou již plně vyvinuté, ukazuje se pigmentace. 90-120 mm V tuto dobu lze už obvykle nahmatat pohyby štěňat přes břišní stěnu feny. Fenka musí být v klidu, pohyby ucítíte, když jí jemně přiložíte dlaň k bříšku.
56-63 Vývoj zárodků se dokončuje. 120-160 mm Při lehkém stisknutí bradavek se objevují kapky mléka. Fenka často odpočívá, připravuje se k porodu.
Vývoj zárodku štěněte