Portrét Zdenky Sulanové
Zdenka Sulanová

Když v televizi proběhne pamětnický film Madla zpívá Evropě z roku 1940, zavzpomínají si i pamětníci počátků tibetských teriérů u nás. Hlavní roli ve filmu totiž hrála jedna z hvězd stříbrného plátna Zdenka Sulanová (1920-2004).
Tato nadaná zpěvačka a herečka zažila krátkou slávu prvorepublikové a válečné éry, vyvolanou úspěchem prvního filmu Lízin let do nebe (1937). Po několika velmi populárních filmech, natočených za války, byla tak jak mnoho jiných po únoru 1948 označena za představitelku úpadkového kapitalistického umění. Přišla pak o šanci natáčet. Vdala se, řadu let žila na Slovensku, později pracovala jako úřednice a ve filmech už neúčinkovala.

My ale chceme připomenout jinou stránku jejího života. Milovníky tibetských teriérů jistě bude zajímat, že paní Sulanová byla velkou milovnicí psů. Mezi jinými měla fenku tibeťana z první chovatelské stanice u nás, Jessy Al-Erak, narozenou 17. července 1980.

Jessy Al-Erak
Jessy Al-Erak

Paní Sulanová nebyla velká kynoložka, psy měla hlavně jako rodinné kamarády. Se svojí fenkou se zúčastnila jen několika výstav. Zaregistrovala si však chovatelskou stanici Su-Lan-Šela, jejíž název odvodila od svého uměleckého příjmení a od přesmyčky jména svého syna Aleše.
Se svojí fenkou odchovala v letech 1983 – 1985 ve třech vrzích dvanáct štěňat tibetských teriérů. Pes Bauchi Su-Lan-Šela, narozený v dubnu 1984, se stal interšampionem.

Paní Sulanová zemřela v roce 2004. Známý filmový historik Aleš Cibulka s ní však ještě předtím stihl sepsat její vzpomínky, vydané rok po její smrti v knize Zdenka Sulanová – utajená hvězda.


Příspěvek byl napsán pro Zpravodaj TTC č. 59/2018.

Zdenka Sulanová a tibetští teriéři