Vlastnictví psa přináší do života mnoho radosti, ale také povinnosti a zodpovědnost. Přečtěte si prosím důkladně následující řádky. Upřimně si sami pro sebe odpovězte, dřív než si pořídíte štěňátko.

  1. Průměrný věk psa je 12 let, velká plemena méně a malá více. Jste připraveni dát psovi dobrý domov po celou dobu jeho života ?
  2. Jsou všichni členové Vaší domácnosti srozuměni s tím, že do Vaší domácnosti přibude v psovi další člen?
  3. Cena, za kterou psa koupíte, je jen malou částí výdajů, které budete mít. Jste připraveni na pravidelné výdaje za kvalitní potravu pro psa po celý jeho život? Jste připraveni také na pravidelné výdaje za každoroční očkování psa, místní poplatky ze psů a podobně?
  4. Jste připraveni na eventuelní mimořádné výdaje za veterináře v případě onemocnění nebo úrazu psa?
  5. Je Váš byt nebo dům dost velký pro plemeno psa, které jste si vybrali, abyste se tam Vy i Váš pes cítili pohodlně?
  6. Máte ve svém okolí místo, kde se může pes nerušeně vyběhat a pohrát si s jinými psy, aniž by rušil ostatní občany?
  7. Žije ve Vaší domácnosti více lidí, aby pes nebyl většinu dne zavřený doma sám?
  8. Jste připraveni na to, že musíte psa chodit venčit minimálně třikrát denně, z toho jednou alespoň na hodinovou procházku?
  9. Máte dost času a trpělivosti na to, abyste psa cvičili alespoň v základní poslušnosti, nutné pro bezproblémové soužití s Vámi i s okolím? Jste připraveni na to, že pes bude potřebovat Váš čas také pro nutnou péči při koupání, česání, přípravě krmiva a podobně? Jste připraveni odpovědět na tuto otázku ANO každý den v roce?
  10. Máte někoho, kdo bude schopen se o Vašeho psa několik dnů postarat v případě Vaší nepřítomnosti třeba o dovolené, nebo v případě neočekávané nemoci?

Odpověděli jste NE na kteroukoliv otázku? Promyslete prosím všechno dobře ještě jednou, než si domů psa přivedete.

10 otázek pro budoucího majitele